utorak, 17. travnja 2018.

Neugodan ali bitan pregled: Evo šta morate znati o KOLONOSKOPIJI a doktori vam to neće reći



Kolonoskopija je pregled koji omogućava doktoru da pregleda unutrašnjost crijeva. Trebate znati da je ovaj pregled bolan, ali je u mnogim slučajevima potreban.



Potreban je zato što omogućava da se vidi unutrašnjost crijeva i da li ima kakvih problema. Npr. nije dovoljan ultrazvuk crijeva kako biste bili sigurni da li imate rak. Potrebno je pregledati unutrašnjost crijeva.
Ovaj pregled je neugodan i bolan. Obično se radi na živo jer je tako doktor lakše jer mu možete reći šta osjećate i kako bi on bio siguran da nije došlo do pucanja crijeva. Ipak, može se raditi i pod anestezijom.
.
Kako god, trebate biti svjesni da ovaj pregled svakako nosi rizike. I u slučaju da ne radite pod anestezijom, može doći do određenih komplikacija i zato trebate slušati ljekara svo vrijeme.
Nepraviti nagle pokrete niti se uspaničiti jer to svakako može uticati na čitav proces. Može doći od ozlijeda. Naravno i aparatura treba biti čista i pravilna, kako ne bi došlo do zaraze i onečišćenja.


U nekim slučajevima je ovaj pregled neizbježan, kao što smo već na početku naveli. Posdavjetujte se u vezi vašeg stanja i rizika u slučaju ovo pregleda, ali i u slučaju njegovog odbijanja.
Izvor: megagiga.info

Nema komentara:

Objavi komentar