petak, 23. veljače 2018.

Ovo sve treba da znate o NOVOROĐENČETU !




Prvih mesec dana tačnije 28 dana u životu bebe je period novorođenčeta.Novorođenče se polako privikava na spoljni svet.Zbog nezrelosti nervnog sistema prisutni su primitivni refleksi koji se održavaju najčešće do šestog meseca života. Kada leži na leđima, uglavnom glavu okreće na stranu.Ruke su savijene u laktu, a šake zatvorene u pesnicu.Na jake nadražaje iz okoline, kao što su zvuk, svetlost ili nagli pokret, refleksno reaguje celim telom šireći i opružajući ruke i noge (to je tzv Moroov refleks).Može se takođe trzati u snu refleksno praveći ove pokrete.Ukoliko primetite da se bebi trese donja vilica, nema razloga za brigu.To je još jedan znak nezrelosti nervnog sistema koji će vremenom nestati.
Kako se ophoditi prema bebi?




Sigurno ste tokom trudnoće pročitali mnogo tekstova o tome šta treba raditi i kako se ponašati kada beba stigne kući.Po izlasku iz porodilišta za mnoge stvari možete biti u nedoumici.Ipak, potrebno je da uvek budete smireni, puni ljubavi i pažnje za vaše dete.Vi tek treba da se upoznate i naviknete jedno na drugo, a za to je potrebno da prođe izvesno vreme.
OVO SU 5 NAJČEŠĆIH grešaka koje roditelji prave prilikom nege novorođenčeta
Beba može da izgleda smešno
Usled putovanja kroz porođajni kanal, glava novorođenčeta može biti smežurana, a lice podbulo, sa poluzatvorenim očima. Ne brinite, to je samo trenutni izgled, uskoro će vaš mališan postati prelepa beba, baš onakva kakvom ste je i zamišljali.
Da li se već u prvih mesec dana javljaju grčevi?
Grčevi praćeni plačem i zacenjivanjem uz savijanje nogica ka stomaku mogu se javiti i u prvom mesecu života.Veruje se da nastaju zbog nezrelosti bebinog sistema za varenje.Mogu ih olakšati: pravilno sisanje bez velikog gutanja vazduha, čekanje da beba svaki put podrigne posle obroka, masiranje i topla obloga na stomačiću, savijanje nogica ka stomačiću i preparati protiv grčeva u vidu čajeva, kapi i sirupa.
Ukoliko beba ne prestaje da plače i pored gore navedenih saveta, ne dobija u težini ili ima povišenu temperaturu, potrebno je da se javite lekaru.
OVO SVE TREBA DA ZNATE : Kako funkcionišu organi novorođenčeta
Nemojte očekivati nemoguće
Do 6. nedelje beba vam neće podariti (pravi) osmeh, niti će vas obradovati nežnim gugutanjem. Ali ne brinite, vaša ulaganja i napori u tim prvim danima kada radite za malog gazdu koji se samo žali, nisu izgubljeni! Zahvaljujući njima vaša beba će se osećati lepše i imaće osećaj povezanosti sa majkom i ocem koji će i dalje održavati.
Koliko će moja bebica da spava
Mnogo – između 16 i 19 sati na dan. Najsigurnije je da prvih šest meseci spava u kolevci, dečjem krevetiću u istoj sobi s vama. Beba bi trebala da spava na leđima, da nema iskrivljenu glavicu, na temperaturi između 18°C i 21˚C. Za svaki slučaj možete kupiti sobni termometar, ali ako je vama udobno u sobi, temperatura je verovatno u redu.



Apel jedne mame: Molim vas, ne posećujte novorođenče pre nego što majka to dozvoli
Možda ćete pospanka morati da budite da jede
Ukoliko beba dobro napreduje ne treba je buditi za podoje, već samo poštovati njene zahteve. Međuti, u slučaju da beba ne dobija dovoljno mleka, pa često traži dojku, a kad se umori spava i to dugo, treba je buditi da jede na svaka dva do tri sata, dok ne ojača i sama bude u stanju da iz dojke izvuče dovoljno mleka.
Ne strahujte zbog fontanele
Mekani deo na bebinoj lobanji, poznat kao fontanela, često plaši roditelje. Međutim, ona je važna jer pomaže bebi da lakše prođe kroz porođajni kanal i omogućava lekarima da prate stanje centralnog nervnog sistema novorođenčeta. Mnogi roditelji se plaše da zbog tog mekog dela glave deci peru i češljaju kosu, ali za to nema potrebe. Fontanela će vremenom sama zarasti (u periodu između 9. i 18. meseca)
Prvi odlazak u dom zdravlja sa novorođenčetom ovo sve treba da znate
Čuvajte bebu od zaraze
Vodite normalan život, ali koristite zdrav razum kada izađete u javnost. Držite bebu dalje od sunca, izbegavajte bolesne ljude i gužve u zatvorenom prostoru. Naučite stariju braću ili sestre da umesto bebinog lica i ruku dodiruju njena stopala, kako ne bi širili zarazu. Ako njih tome naučite, verujte da će svakom gostu oni poručiti da se beba ne dira dok se ne operu ruke.
Koji su najčešći strahovi roditelja ovako male bebe
Tokom perioda privikavanja na novog člana porodice mogu se javiti mnogi strahovi.Najvažnije je da pratite vaše dete, da uklopite periode sna i budnosti, tj. hranjenja, kupanja i nege.Poseta lekaru pre prvog redovnog sistematskog pregleda potrebna je ukoliko vaša beba ima povišenu temperaturu.Postojanje infekcije pupka je još jedan razlog za obraćanje lekaru.Na to će vam ukazati patronažna sestra.Takođe, nenapredovanje u težini, odbijanje obroka, razdražljivost i plač koji ne prestaje i pored vaše nege i pažnje je razlog za posetu lekaru.

Nema komentara:

Objavi komentar