subota, 24. veljače 2018.

Vaginalni porođaj nakon carskog reza, zašto da ne?




Iako je broj trudnica koje se odlučuju na carski rez sve veći, danas se dosta trudnica koje su imale carski rez odlučuje na vaginalni porod. U zapadnim zemljama taj trend je postao popularan a sve više trudnica i kod nas se odlučuje na prirodni porođaj, imajući u obzir da je carski rez operativni zahvat koji sa sobom nosi dosta rizika za majku i bebu.



Vaginalni porod nakon carskog reza je moguć ukoliko se radi o urednoj trudnoći i ukoliko ne postoje dodatne indikacije za carski rez (nepravilan položaj bebe, veličina zdjelice, višeplodna trudnoća).
Koje su prednosti?
Postoji niz prednosti za odabir prirodnog porođaja umjesto carskog reza: izbjegavanje ožiljka na maternici, kraći boravak u bolnici, brži oporavak, smanjen rizik od infekcije, a što je najvažnije, prirodni doživljaj poroda 🙂
Koji su rizici?
Vaginalni porođaj poslije carskog reza također nosi određene rizike za trudnicu poput mogućnosti pucanja starog ožiljka na maternici iako je ta pojava veoma rijetka ukoliko se radi o jednom ožiljku.



Ukoliko se odlučite na ovakav porod nakon carskog reza, potrebno je imati podršku vašeg ginekologa tokom cijele trudnoće a naročito tokom poroda, jer ovakav zahvat zahtijeva poseban nadzor tokom porođajnog perioda za sigurnost majke i bebe.

Nema komentara:

Objavi komentar