Baklava koju jednom napravite i uvjek ćete ju pravit
Sastojci
700g Šećer
1l Vode
1kg Kora za Baklavu
1kg Orasa mljevenih
5 supenih kašika Šećera
Sastojci
700g Šećer
1l Vode
1kg Kora za Baklavu
1kg Orasa mljevenih
5 supenih kašika Šećera
5 supenih kašika Krušnih mrvica
500g Putera
3dcl Jestivog ulja
0,5 polovica Limuna
500g Putera
3dcl Jestivog ulja
0,5 polovica Limuna
Priprema
1.
Skuhate 700g šećera i 1l vode sa pola limuna isječenog na kriske (krugove) i ostavite da se ohladi.
2.
Izmješajte u jednoj posudi orase, 5 supenih kasika šećera i 5 supenih kašika krušnih mrvica. Tu smjesu koristite za posipanje po korama.
3.
Istopite 500g putera i 3dcl ulja skupa u jednu smjesu koju ćete koristit za mazanje kora za Baklavu.
4.
Uzmite posudu za Baklavu i namažite dno sa smjesom ulja i putera, zatim na početak stavite tri kore i svaku koru obavezno namažite sa smjesom pospite sa orasima prvi sloj od tri kore.
1.
Skuhate 700g šećera i 1l vode sa pola limuna isječenog na kriske (krugove) i ostavite da se ohladi.
2.
Izmješajte u jednoj posudi orase, 5 supenih kasika šećera i 5 supenih kašika krušnih mrvica. Tu smjesu koristite za posipanje po korama.
3.
Istopite 500g putera i 3dcl ulja skupa u jednu smjesu koju ćete koristit za mazanje kora za Baklavu.
4.
Uzmite posudu za Baklavu i namažite dno sa smjesom ulja i putera, zatim na početak stavite tri kore i svaku koru obavezno namažite sa smjesom pospite sa orasima prvi sloj od tri kore.
Sledeci sloj stavlajte samo dve kore koje aravno isto mazete sa smjesom i tako do kraja.
5.
Prije nego što završite sa slaganjem Baklave zagrijte pećicu (rernu) na 160 stepeni.
6.
Za kraj ostavite tri kore od kojih namazete samo dve kore a treću ostvite suhu ne mažite ju.
Uzmite manji ostar nož i sjecite Baklavu na željene oblike trokute ili kocke.
7.
Stavite izrezanu Baklavu u zagrijanu pećicu i sušimo 2h (sata) i posle 2h pojačajte na 180 stepeni i pecite jos 20 minuta dok nedobijete zlatno žutu.
8.
Ispečenu Baklavu zalivajte hladnim prelivom sve do vrha i prelijte čak i preko vrha par milimetara.
Kad ste prelili Baklavu uzmite drugu posudu iste veličine i pritisnite Baklavu ali morate naravno da napravite težinu tak da možete da stavite u posudu nesto tesko do 2kg ili da sipate vodu i naravno da težinu jednakomjerno rasporedite.
Baklavu ostavite pna hladno mjesto po mogućnosti u frižider i sledeći dan poslužite.
Posluživanje
Baklavu poslužite sa cašom hladne vode.
U linku ispod možete da pogledate video sa celokupnim procesom pravljenja Baklave.
5.
Prije nego što završite sa slaganjem Baklave zagrijte pećicu (rernu) na 160 stepeni.
6.
Za kraj ostavite tri kore od kojih namazete samo dve kore a treću ostvite suhu ne mažite ju.
Uzmite manji ostar nož i sjecite Baklavu na željene oblike trokute ili kocke.
7.
Stavite izrezanu Baklavu u zagrijanu pećicu i sušimo 2h (sata) i posle 2h pojačajte na 180 stepeni i pecite jos 20 minuta dok nedobijete zlatno žutu.
8.
Ispečenu Baklavu zalivajte hladnim prelivom sve do vrha i prelijte čak i preko vrha par milimetara.
Kad ste prelili Baklavu uzmite drugu posudu iste veličine i pritisnite Baklavu ali morate naravno da napravite težinu tak da možete da stavite u posudu nesto tesko do 2kg ili da sipate vodu i naravno da težinu jednakomjerno rasporedite.
Baklavu ostavite pna hladno mjesto po mogućnosti u frižider i sledeći dan poslužite.
Posluživanje
Baklavu poslužite sa cašom hladne vode.
U linku ispod možete da pogledate video sa celokupnim procesom pravljenja Baklave.
Nema komentara:
Objavi komentar