ponedjeljak, 29. siječnja 2018.

Chia sjemenke – Mršavljenje – Recepti




Chia je jedna od najvrijednijih biljaka sa najboljim nutritivnim vrijednostima. Mnoge stare civilizacije su ih koristile kao osnovu u ishrani. Chia sjemenke su izvor Omega 3 masti, antioksidanata, vitamina, minerala i što je najbolje do svega pomažu u procesu mršavljenja. Da li želite saznati više o o tome kako Chia sjemenke pomažu u mršavljenju?



Mnoge studije su provedene ovim povodom. Britanski list o ishrani je objavio izvještaj pokazujući da chia sjemenke pomažu pri gubitku kilograma. Potrebno je kontrolisati konzumiranje ove namirnice i ne uzimati veću dozu od 25 grama dnevno. Za detaljniji opis, nastavite čitati.
Zašto su chia sjemenke dobre za mršavljenje?
Chia sjemenke imaju odličnu mogućnost da ubrzaju metabolizam i sagore salo na mjestima poput struka i stomaka. Također, sadrže velike količine kalcijuma a koje pomažu pri probavljanju masti unesenih u toku dana. Chia također pomaže da dobijete ravan stomak.
Zahvaljujući količini Omega 3 masti, chia je odličan borac protiv celulita. Osim toga sprječava znakove preuranjenog starenja i djeluje anti upalno.
Pomaže pri kontrolisanju apetita. Ako je regularno konzumirate, imat ćete osjećaj sitosti pa nećete osjetiti potrebu za većom količinom unosa hrane.
Chia također ima moć regulisanja rada crijeva. Sadrži veliku količinu vlakana koji se brine za ubrzavanje usporenog metabolizma.
Prema istraživanju Univerziteta u Ohiu, chia sjemenke pomažu u borbi protiv anksioznosti. Djeluje smirujuće i preporučeno je od strane nutricionista.
Ostale zdravstvene prednosti Chia sjemenki:
Chia je najveći izvor Omega 3 masti.
Bogate su antioksidantima, proteinima, amino kiselinama, vitaminima, mineralima i vlaknima.
Ne sadrže gluten.
Daju Vam energiju.
Snižavaju nivo holesterola i regulišu krvni pritisak.
Ubrzavaju probavu.
Brinu se za Vaše srce.
Pospješuju razvoj mišića.
Regulišu nivo šećera u krvi.
Sadrže malu količinu natrija.
Kako konzumirati chia sjemenki za mršavljenje?
Za gubitak kilograma, preporučeni dnevni unos je 25 grama.
Potrebno je biti istrajan i konzumirati ih najmanje u periodu od jednog mjeseca. Prije dva glavna obroka, popijte čašu vode ili soka. S obzirom da ćete unositi 25 grama sjemenki, polovinu gramaže možete pomiješati sa tekućinom (12.5 grama)
Zbog topivih vlakana koje chia sjemenke posjeduju i mogućnosti da upiju tekućinu, primijetit ćete da će se u dodiru sa vodom pretvoriti u gušću tekućinu. Ostavite 30 minuta. Reakcija koju će chia sjemenke izazvati je upravo zbog ovih vlakana.



Chia sjemenke se mogu konzumirati sa mlijekom, jogurtom, voćem, sosovima, supama, povrćem i sl. Čak ih je moguće kupiti u prahu i koristiti pri pripremi poslastica.
Zapamtite da je potrebno piti 2 litra vode dnevno. To je esencijalno i pomaže chia sjemenkama u djelovanju.
Gdje nabaviti/kupiti chia sjemenke?
Moguće ih je nabaviti u supermarketima. Ako pak ne uspijete, možete ih pronaći u bilo kojoj prodavnici biljnih proizvoda. Pokušajte nabaviti friške i kvalitetne sjemenke, a to možete utvrditi na osnovu datuma pakovanja. Kao što smo već spomenuli, možete ih pronaći i u prahu. U tom slučaju prah dodajte u salatu ili pripremu poslastica. Sve navedene opcije su zdrave.
Izvor: https://zenstvena.com/chia-sjemenke-mrsavljenje-recepti/

Nema komentara:

Objavi komentar