nedjelja, 28. siječnja 2018.

OVO SU NAJVAŽNIJI SAVETI ZA SVAKO TROMESEČJE TRUDNOĆE !




Evo najbitnijih stvari na koje morate obratiti pažnju.
1. Tromesečje Mamice
Folna kiselina preporučuje svim trudnicama. Najbolje bi je bilo da počnete da je uzimate čim počnete da planirate trudnoću, ali vrlo često žene počnu da je koristite tek nakon potvrđene trudnoće. Ne to nikako već i pre trudnoće . Ako planirate trudnoću ne zaboravite ovaj savet !!



Pazite na svoju ishranu. Dobra i zdrava ishrana je neophodna za zdravu trudnoću i razvoj ploda, ali nemojte se zbuniti jer nije važna količina nego kvalitet – prvih pet meseci vam je potrebno tek 300 kalorija više dnevno.
Prve krvne preglede trebali bi da obavite već na početku trudnoće. Ovo uključuje potvrdu krvne grupe, rezultate gvoždja (jer gvoždje je jako bitno , jer vam bebica pokupi sve dok je kod vas u stomaku ) i uobičajenu krvnu sliku i rezultate urina. Nije loše da uzimate polako dodatak gvoždju kako biste bez problema ‘izgurali’ celu trudnoću, samo obratite pažnju gvoždje je jako da vam ne izazove mučninu ili poremeti stolicu .
Najbolji položaj za spavanje u trudnoći
2. Tromesečje Mamice
Ako ste patili od nekih tipičnih trudničkih tegoba kao što su jutarnja mučnina ili umor, dobra vest je da će uskoro nestati mučnine. Ima i izuzetaka koje ove simtome uopšte ni ne osete ( E blago tim mamicama ) 🙂
U ovom periodu ćete, ako niste već pre, na ultrazvuku čuti otkucaje bebinog srca i osetićete prvi put bebine pokrete. Oko 20. nedelje trebali biste da odete na ultrazvuk kojim će lekar proveriti razvoj bebe.
Vaše telo se još navikava na trudnoću . Primetićete da ste se malo ubucili , jako je važno da i dalje dovoljo spavate, da malo vežbate trudničke vežbe i da dovoljno često izlazite na svež vazduh.
U ovo vreme vam se događa puno stvari, pa zapišite listu pitanja koje imate za ginekologa i pitajte ga što god vas zanima ili muči prilikom mesečne kontrole. Nikako to ne zaboravite jer sve što vas zanima vaš ginekolog najbolje zna .
Trudnoća -Bol u ledjima
3. Tromesečje Mamice
Oooo ovde kreću problemi sa spavanjem , sve teže ćete moći da se namestite (ili ćete morati češće do toaleta). Ako ne možete udobno da namestiti jastuke, razmislite o kupovini jastuka za trudnice i dojilje.
I dalje je bitno da se zdravo hranite sve do kraja trudnoće (pa i kasnije, dok dojite). U ovom PERIODU se najbrže razvija mozak vaše bebe, pa pripazite da uzimate dovoljno masnih kiselina i obavezno gvoždja, za bebicin najbolji razvoj.
Sad vam verovatno treba i više gvoždja, pa pripazite da ga svakako uzimate u dovoljnim količinama.



Porodilište
Kako se približavate terminu porodjaja, možete se susresti sa Braxton-Hicksove kontrakcije, poznatije kao lažni bolovi, goru[icu i bol u leđima. Iako su sve ove stvari neprijatne, one ukazuju na to da vaši trudnički hormoni rade punom parom i da pripremaju vaše telo za porodjaj – tako da samo ostanite mirni i sabrani, sve je to deo trudnoće.
Nemojte da zaboravite da spakujete torbu za bolnicu i razmislite o tome imate li posebne želje tokom porodjaja, kako bi sete se na vreme pripremili.
NAJLEPŠA STVAR NA SVETU JE POSTATI RODITELJ . POSTATI MAJKA I POSTATI OTAC.
SREĆNO SVIMA U OVOJ NAJTEŽOJ ALI NAJLEPŠOJ AVANTURI ZVANA RODITELJSTVO ŽELI VAM VAŠA UREDNICA SONJA :*
Dovoljna količina vitamina D olakšava porođaj

Nema komentara:

Objavi komentar