subota, 28. srpnja 2018.

Košpice kajsije, dobrobiti i kako nam sve pomažu




Vrijeme je svježih kajsija pa vrijedi podsjetiti: Iako se tvrdi da je košpica dobra protiv raka, potencijalno je opasna jer se njen sastojak amigdalin u tijelu pretvara i cianid, hemikaliju koja može ubiti čovjeka; samo voće kajsija je, naravno, jako ukusno i zdravo, objavio je ovih dana Medical News Today.
Šta je amigdalin




Međutim, u djetnjstvu smo svi skupljali košpice kajsije i jeli njihovu jezgru. Dakle, da li je ta jezgra jestiva? Odgovor je „Da, ali…“
Vitamin B-17, koji se još zove laetril ili amigdalin, regulira metaboličke procese, uspostavlja hemijsku ravnotežu u tijelu i održava vitalnost celog organizma.
Upravo ovaj vitamin se nalazi u velikim količinama u košpicama kajsije, zbog čega su one dobre i korisne u ishrani. Košpice kajsije treba sušiti na suncu dva-tri dana, a zatim ih istucati.
U košpicama se nalaze mesnata jezgra koja liče na bademe, a isto toliko su i zdrava i ukusna. Preporučuje se pojesti od pet do sedam košpica kajsije na dan. Iako nisu baš prijatnog ukusa, tu količinu treba žvakati da bi se svarila u želucu, a nikako ne jesti mljevenu jezgru.
Ima ga i u košpicama trešanja



Mnogi više vole samljeti jezgra i miješati ih u tečnost sa nekom drugom ukusnom namirnicom. Međutim, to stvara totalno drugačije iskustvo za organizam. Kada se gorka jezgra sažvaću, propratni efekti mogu se osjetiti veoma brzo nakon toga, pošto se sastojci amigdalina oslobađaju u ustima. Na taj način sastojci o kojima treba voditi računa veoma brzo ulaze u krvotok.
Dakle, jezgre košpice kajsije su jestive, ali – u maloj količini – 5-7 dnevno i sažvakane pa progutane. Amigdalinom su bogate i košpice trešnje i višnje, ali nisu jestive.
Izvor:Zdravljeukuci

Nema komentara:

Objavi komentar