subota, 28. srpnja 2018.

Lijek za shizofreniju možda uspije spriječiti širenje raka gušterače




Rak gušterače je strahovito agresivan i oboljeli ne dobivaju optimistične prognoze. Nedavno je otkriveno da lijekovi koji se koriste za shizofreniju mogu spriječiti rast i širenje raka gušterače.



Receptor za neurotransmiter dopamin promovira rast i širenje raka gušterače, a lijekovi za shizofreniju djeluju blokirajući taj receptor, usporavajući tumor da raste i metastazira, pokazalo se tijekom pokusa na miševima koje je izvelo kanadsko Sveučilište McGill i njemački Centar za istraživanje karcinoma.
“Postotak petogodišnjeg preživljavanja oboljelih od raka kreće se negdje oko 63 %, ali za oboljele od raka gušterače taj je postotak svega 5 % i broj je nepromijenjen već 3 desetljeća”, tvrdi Yasser Riazalhosseini s McGilla i autor studije koja je objavljena u časopisu Gastroenterology.
Problem s rakom gušterače je što on ne pokazuje simptome dosta dugo i kasno se dijagnosticira. Dodatno, biologija tog tumora je izuzetno agresivna i on prilično rano počinje metastazirati. Da stvari budu gore, taj karcinom rapidno razvija otpornost na dostupne lijekove za kemoterapiju.
“Otkrili smo kako je gen za dopamin receptor DRD2 puno aktivniji u kancerogenim stanicama nego što je u zdravim stanicama gušterače. Razine tog proteina su u kancerogenim stanicama 4 puta više”, tvrdi Riazalhosseini.
Isključivanjem tog gena, znanstvenici su zapazili da se rast tumora usporio te da formira puno manje tumore.



Lijekovi koji blokiraju funkciju DRD2 dostupni su još od pedesetih godina prošloga stoljeća. Korištenjem tih supstanci znanstvenicima je pošlo za rukom usporiti rast i širenje tumorskih stanica.
“Činjenica je da smo pokazali kako postojeći lijekovi koji utječu na DRD2 daju obećavajuće rezultate u liječenju raka gušterače i nadamo se skorijem prelasku na klinička ispitivanja,” tvrde autori.
Izvor:geek.hr

Nema komentara:

Objavi komentar