petak, 27. srpnja 2018.

U slučaju da bolujete od hipertireoze ili hipotireoze izbjegavajte određenu hranu!!!




U slučaju da bolujete od hipertireoze ili hipotireoze izbjegavajte određenu hranu jer može djelovati nepovoljno na proizvodnju hormona štitnjače.




Hrana koju treba izbjegavati
Hranu bogatu jodom poput algi, morskih trava i ostale plodove mora koje sadrže puno joda. Izbjegavajte i jodiranu so jer ona sadrži puno veće količine joda.
Punomasno mlijeko, a umjesto njega, konzumirajte obrano mlijeko koje se lakše probavlja.
Rafinirano brašno koje sadrži manje hranjivih tvari od cjelovite pšenice i teško se probavlja. Rafinirano brašno ima visok glikemijski indeks i može poremetiti nivo šećera i hormona u krvi. Konzumiranjem hrane s nižim glikemijskim indeksom možete poboljšati nivoom hormona u tijelu uključujući i hormone štitnjače. Bijeli hljeb, tjesteninu, peciva i žitne pahuljice zamijenite namirnicama od cjelovitog zrnja poput smeđe riže, ječma, kvinoje.
Crveno meso, a zamijenite ga puretinom te ribom kao što je losos, tuna, haringa, skuša te grahorice.
Mliječne proizvode, naročito ako je hipertireoza povezana s intolerancijom na laktozu, odnosno nemogućnošću probavljanja mlijeka i mliječnih prerađevina. Izbjegavajte mliječne proizvode muče li vas konstantno problemi s probavom, nadutost i osjećaj umora poslije konzumiranja mlijeka, sira, sladoleda, jogurta.
U slučaju hipotireoze izbjegavajte
Goitrogenu hranu (hranu koja onemogućava preuzimanje joda iz krvi) poput prosa, senfa, karfiola, brokule, špinata, radiča, hrena.
Soju i proizvode od soje, poput ulja koje može utjecati na proizvodnju hormona štitnjače. Preporučuje se i izbjegavanje čokoladnih i energetskih pločica jer sadrže sojin lecitin koji može spriječiti proizvodnju hormona štitnjače. Također, izbjegavajte i sos od soje.
Oprezno i s hranom koja sadrži gluten poput ječma, pšenice, raži, odnosno rafinirane namirnice koje sadrže gluten. Također, reducirajte konzumiranje povrća kao što su brokula, karfiol i prokulice.
Brzu hranu koja također usporava proizvodnju hormona štitnjače.
Breskve, kruške i jagode voće je koje biste trebali izbjegavati ili ga jesti umjereno kako biste povećali proizvodnju hormona u tijelu.
Uzrok hipertireote
Točan uzrok pojave hipertireoze nije u potpunosti poznat. Najčešćim uzrokom hipertireoze smatra se tzv. Gravesova bolest, poznata još pod nazivom Basedowljeva bolest. To je autoimuni poremećaj, što znači da se radi o poremećaju pri kojem, iz zasad nepoznatih razloga, imunološki sustav pogrešno prepozna normalno, zdravo tkivo vlastitog organizma kao nepoznatog uljeza te ga napada.
U slučaju Basedowljeve bolesti, takvi se napadi manifestiraju povećanom proizvodnjom hormona štitnjače. Dolazi i do pojave ukočenosti ili oticanja očnih mišića, rezultat čega je zureći, preplašen pogled, te zaostajanje gornje vjeđe prilikom gledanja prema dolje. Isto tako, dolazi do proptoze očnih jabučica, što bolesniku daje karakterističan izgled izbočenih očiju. Prisutni su i ostali simptomi prevelike količine hormona štitnjače u tijelu (proljev, ubrzan rad srca, teško podnošenje vrućine, gubitak težine).
Basedowljeva bolest može se genetski prenositi, a pogađa žene više nego muškarce. Može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, no najčešće se pojavljuje kod ljudi između 30 i 50 godina starosti. Od ostalih uzroka hipertireoze vrijedi spomenuti tzv. nodoznu toksičnu strumu.
To je stanje kada u štitnjači postoji čvor koji pojačano proizvodi hormone. Prolaznu hipertireozu može uzrokovati subakutna upala štitnjače, koja se očituje jakim bolovima u vratu, povišenom sedimentacijom eritrocita, a obično se javlja nakon preboljele viroze.
U rijetkim slučajevima hipertireozu može izazvati i tumor hipofize, odnosno poremećaj na razini hipotalamusa i hipofize, pri čemu dolazi do povećanog lučenja tireotropina (TSH), koji pak potiče lučenje hormona štitnjače.
Uzrok hipotireoze
Najčešći uzrok hipotireoze je kronična autoimuna upala štitnjače (Hashimotov tireoiditis) koja nastaje zbog poremećaja imunološkog sustava uz genetsku predispoziciju. Većina osoba ima pozitivnu obiteljsku anamnezu, češće se javlja u žena generativne dobi, ali se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi.




Hipotireoza može nastati nakon liječenja hipertireoze, bilo lijekovima koji koče stvaranje hormona štitnjače bilo radioaktivnim jodom, ali i nakon operacije štitnjače.
Osim antitireoidnih lijekova uzrok hipotireoze mogu biti i drugi lijekovi kao što su amiodaron, interferon-alfa i litij. Do smanjene funkcije štitne žlijezde može dovesti i manjak joda, poremećaj u stvaranju i izlučivanju hormona štitnjače, bolest hipofize odnosno hipotalamusa te smanjen periferni odgovor na hormone štitnjače.
Prolaznu hipotireozu mogu uzrokovati subakutni granulomatozni tireoiditis te postpartalni i tihi tireoiditis u žena s autoimunim bolestima štitnjače.

Nema komentara:

Objavi komentar