srijeda, 27. lipnja 2018.

DOKTORI OTKRIVAJU: Evo zašto vam je stomak nadut i kako možete to riješiti…




DOKTORI OTKRIVAJU: Evo zašto vam je stomak nadut i kako možete to riješiti…
Helicobacter pilorusa (H. pylori) je vrsta asimptomatskih bakterija koja uzrokuje infekcije u stomaku. To pogađa oko dvije trećine svjetske populacije i može da se prenosi preko nečiste hrane i vode. Ako se ne liječi, može dovesti do peptičkog ulkusa, pa čak i rak želuca. Bez odgovarajuće medicinskog pregleda, ovu bakteriju je teško otkriti.




Kako znati?
H. pylori može proizvesti različite simptome i najčešće uključuju podrigivanje, nadutost, žgaravica, jednjaka refluks, zatvor, proljev, nadutost .
H. pylori je glavni razlog za gastritis – upala sluzokože želuca. Gastritis čini 90% od duodenuma i oko 80% od čira na želucu. H. pylori može izazvati niz drugih uslova koji nisu direktno povezani sa probavom, kao što su kardiovaskularne bolesti, glavobolje i Raynaudova bolest, što je umanjena cirkulaciju u rukama i nogama.
To se može dogoditi bilo kome, uključujući i vas!
Bakterije napreduju uglavnom u stomaku i vjeruje se da se prenosi jedenjem hrane ili vode koja je kontaminirana. Izlaganje članovima porodice sa H. pylori izgleda najverovatnije prilika za prenošenje. Te preporučljivo provjeriti uvjete bilo kojeg restorana u kojeg odete.
Kako riješiti problem?



Održavanje odgovarajući režim ishrane i mnogo vitamina A, C i E, kao i cink, je neophodno da bi ste zaštitili svoj stomak. Uzimajući probiotike kao što su Lactobacillus i Bifidobacterium je također preporučljivo.
Posljednje, ali ne i najmanje važno, je održavanje odgovarajuće higijene kao što su pranje ruku često i pravilno. Voda za piće iz sigurnog izvora je vrlo bitna.
izvor: http://www.smijehizabava.com

Nema komentara:

Objavi komentar