srijeda, 27. lipnja 2018.

KAŠIKA PUNA ZDRAVLJA: Med od maslačka, kako se pravi i za šta je dobar




Proljeće je pravo vrijeme da od maslačka sami napravite med. Recept nije težak, a med od maslačka je zdrav i obožavat ćete ga…
Ovaj med ima jedak, oštar okus i aromu poput cvijeta od kojega nastaje, ali jačinom je bliži eteričnom ulju maslačka. Ako niste navikli na aromu ovog meda, ona bi vas mogla odbiti od toga da ga uopće probate.
maslacak1




Njegov specifičan miris opisan je kao mješavina amonijaka, kamilice, octa i ljepila životinjskog porijekla. Okus je jak, srednje slatkoće, a med za sobom ostavlja opor okus, koji je pomalo osvježavajući.
Med od maslačka- lijek!
U medu koji nastaje iz jednoga cvijeta, (monofloralni med), matična mliječ može se naći u različitim količinama. U usporedbi s drugim monofloralnim izvorima matične mliječi, maslačak je odmah iza kestena, koji sadrži najviše matične mliječi.
Matična mliječ reagira na velik broj problema s kojima se susreće tijelo, pa čak i ako ne liječi izravno problem, pomaže da se tijelo osigura energijom i vitalnošću potrebnima za prevladavanje istog.
Preporučuje se kao preventivna zaštita uoči epidemija, ali i u svakodnevnim stresnim situacijama i pri velikim psihofizičkim naporima. Njezini su sastojci neophodni za dobru psihofizičku aktivnost organizma, a posebno su korisni kod iscrpljenosti i hroničnog umora.
Kao dodatak prehrani može ublažiti simptome sezonske alergije te spriječiti astmu ili bronhitis.
Med od maslačka izvrsno djeluje protiv želučanih, crijevnih, žučnih te drugih bolesti probavnog sustava. Njegovi sastojci podupiru pravilan rad jetre i bubrega. Nazivaju ga čak i prirodni eliksir za jetru. S obzirom na to da ne izaziva budnost, često se preporučuje osobama koje pate od osjetljive ili loše probave.
Istraživanja su pokazala da unošenje meda od maslačka u prehranu smanjuje kiselost želučanih sokova za 56%. Osim toga, on ima vanjsku primjenu. Može se koristiti na koži u slučaju akni ili opeklina.
med
RECEPT ZA MED OD MASLAČKA
Med od maslačka je prirodni preparat, koji sami možete napraviti koristeći cvjetove maslačka i druge sastojke o kojima ćete više saznati u nastavku.
Sastojci za tri staklenke po 450 grama meda:
1 litra vode;
175 žutih cvjetova maslačka;
2 limuna;
1250 grama šećera.
Naberite otprilike 175 žutih cvjetova maslačka, zalijte ih hladnom vodom i ostavite da odstoje 24 sata. Drugi dan ih dobro iscijedite, zalijte litrom vode te kuhajte na laganoj vatri 1 do 2 sata, ovisno koliko dugo ste ih držali preko noći. Povremeno ih promiješajte.
Još jednom ih dobro procijedite, ubacite šećer i kuhajte još sat vremena. Smjesa će najprije biti vrlo rijetka i pjenit će se. Nakon sat vremena trebala bi postati gusta. Kada je dovoljno kuhana, dodajte jednu žlicu vode i dva limuna narezana na kriške.



U ovoj fazi pripreme smjesa će se opet razrijediti, ali tako i treba biti. Kuhajte još pola sata dok se iznova ne zgusne. Imajte na umu da će pravu gustoću i teksturu med dobiti tek kad se ohladi. Kada je gotovo, ulijte u staklenke i čvrsto zatvorite.
Njegovo konzumiranje preporučuje se ujutro na prazan želudac sa zelenim čajem. Zbog ovog napitka, jetra će vam biti vječno zahvalna. Ovaj med ukusan je i kao namaz na tostu pa ga nakon jutarnjeg čaja, možete ubaciti i u svoj doručak.
izvor: novi.ba

Nema komentara:

Objavi komentar