četvrtak, 28. lipnja 2018.

Pušenje u TRUDNOĆI??? Evo koliko je opasno za bebu u stomaku i kakve sve NEGATIVNE posljedice na život i zdravlje bebe može da izazove…




O negativnom uticaju cigareta na zdravlje pušača suvišno je pisati obzirom da na svakoj paklici piše dovoljno… PUŠENJE UBIJA, ali o opasnostima koje pušenje u trudnoći izaziva na nedužna i nevina bića, na bebe u majčinom stomaku itekako treba pisati.



Nedostatak kisika može imati razarajući učinak na vašu bebu i njen razvoj. Pušenje tijekom trudnoće udvostručuje mogućnost da će se beba prerano roditi i da će biti ispod prosječne težine. Svaka cigareta povećava rizik od nastanka komplikacija u trudnoći. Nekoliko cigareta dnevno je sigurnije od cijele kutije, ali razlika nije tako velika kao što možda mislite. Tijelo je najosjetljivije na prve dnevne doze nikotina, tako da će samo jedna ili dvije cigarete dnevno znatno suziti krvne žile. Stoga i samo nekoliko cigareta dnevno može biti pogubno za vašu bebu.
Tijelo i pluća:
Ispodprosječno teške bebe imaju nerazvijena tijela. Njihova pluća nisu spremna sama opskrbiti cijelo tijelo kisikom, što znači da beba može svoje prve dane provesti spojena na respirator. Nakon što počnu normalno disati, ta djeca i dalje mogu imati problema s disanjem, zbog kašnjenja u razvoju pluća uzrokovanim štetnim djelovanjem nikotina. Djeca, čije su majke pušile za vrijeme trudnoće, posebno su osjetljiva na bolesti respiratornog sustava.
Srce:
Bebe, čije su majke pušile u prvom tromjesečju, imaju veći rizik od nastanka urođenih srčanih mana. Vjerojatnost pojave urođenih srčanih mana je čak 70% veća kod beba čije su mame pušile. Pušenje uzrokuje slabiji protok krvi, što štetno utječe na zdravlje srca.
Mozak:



Pušenje tijekom trudnoće može imati dugotrajne posljedice na mozak bebe. Bebe, čije su mame pušile tijekom trudnoće imaju veći rizik od nastanka poremećaja kod učenja, problema u ponašanju i niskog kvocijenta inteligencije.Stoga ukoliko van nije briga za vaš život i važe zdravlje, prije nego zapalite cigaretu u trudnoći razmislite, možda je vašu bebu u stomaku briga i možda vaša beba u stomaku želi da dođe na svijet živa i zdrava, da ima normalno djetinjstvo i noramlan život… Da li je cigareta važnije od svega ovoga, dobro razmislite?
zanimljivi-kutak.com

Nema komentara:

Objavi komentar