četvrtak, 28. lipnja 2018.

POČNITE GA KORISTITI ŠTO PRIJE: Ovaj ZAČIN čuva srce, liječi bronhitis, astmu i još mnogo toga!




Rimljani su ga poistovjećivali s ljubavlju i odanošću, dok su u Indiji bosiljak njegovali kao simbol dobrodošlice.
Danas kada smo se više okrenuli farmaceutskoj industriji i lijekovima koji su puni hemije, nije na odmet podsjetiti se prirodnih lijekova koje su koristili naši preci. Jedan od njih je upravo bosiljak.




Snažan antioksidans
Bosiljak ima jaka antioksidativna svojstva. Antioksidansi iz bosiljka, koji su važan dio zdrave ishrane.
Jedan od njih je beta-karoten, koji se pretvara u vitamin A. On sprečava oksidaciju holesterola štiteći srce i krvne sudove. B
Odličan za srce i krvne sudove
U bosiljku ima puno vitamina B6 i magnezijuma. Vitamin B6 sprečava nakupljanje opasne supstance homocisteina, a magnezijum podstiče jačanje kardio vaskularnog sistema.
Prirodni antibiotik
Po novim istraživanjima, ulje bosiljka djeluje na imunitet. S obzirom da njegovi listovi posjeduju antibakterijska i antiseptička svojstva.
Bosiljak u kulinarstvu
Bosiljak je nezaobilazan začin u raznim kuhinjama. Ako možete da birate, uvijek odaberite svjež bosiljak.
Pomaže u borbi protiv prehlade, astme i bronhitisa
Mješavina lišća bosiljka s đumbirom i medom izvrstan je lijek za liječenje raznih respiratornih bolesti, poput prehlade, gripe, astme i bronhitisa. Mješavina otvara dišne puteve koje su blokirane sa sluzi, i pomaže oboljelima da pravilno dišu.
Pomaže u liječenju raka



Bosiljak steže krvne žile koje dopremaju hranjive tvari tumorima koji uzrokuju rak, a sam po sebi pomažu u liječenju brojnih vrsta raka, uključujući rak dojke. Anti-kancerogena svojstva bosiljka također sprječavaju rast oralnog karcinoma.


novi.ba

Nema komentara:

Objavi komentar